Gallery ID: 405

home addition winnetkahome additions in winnetkawinnetka home additionwinnetka home additionswinnetka custom cabinetskitchen remodeling ideascustom kitchen cabinetrywinnetka kitchen remodelwinnetka kitchen remodelingcustom winnetka kitchenwinnetka kitchen storage

Winnetka Home Addition Objectives

This Winnetka home addition was designed to accommodate the client’s large family. They needed more usable space and wanted several areas of their home combined for their children, family and friends to gather and interact. Among their wish list was a separate family room with sunroom, mudroom with 6 lockers and cubbies, finished basement, secondary TV Room, enlarged kitchen with eat-in-island for 6, butler pantry and a breakfast nook that would comfortably fit their entire family. They requested a design layout with direct and indirect lighting for optimum ambiance through the new living space that would capture more of the rear yard views.

Home Addition Challenges

This home addition project posed some unique challenges that the team had to take into consideration before beginning. First, the client had purchased the adjacent lot knowing it would allow for more FAR (Floor Area Ratio), but this would impact the location of the new basement. Second, the existing kitchen opened to the family room, which gave that room no possibility for expansion. The kitchen also did not have enough countertop space and the island with a cooktop in the center was impractical. Finally, the team had to figure out where to build the mudroom in relation to the existing interior stairs so it would flow into the new space and have exterior access from the detached garage.

Custom Winnetka Addition Solutions

Our home remodeling experts tackled these obstacles by making the kitchen step down into the family room and lowering the basement ceiling, which meant it was included in the FAR calculation. Then they eliminated the arched openings to flow the new kitchen and breakfast nook into the existing family room. White cabinetry and marble were used to establish visual continuity and bring more light into the kitchen, while commercial quality appliances were disguised behind white cabinet panels that flank the oven wall. Overhead high-efficiency LED light bridges were added to give a glowing, sunny ambiance to the rooms and 72” windows were built to maximize the natural light and backyard views. The team used brick to match the existing exterior and added an elliptical arch header to the front porch for visual interest toward the main entryway, which made space for the mudroom and blended seamlessly with the existing house.